Het snipperen van een ui dient voornamelijk om de smaak gelijkmatig door een gerecht te verdelen en om de ui makkelijker te laten smelten, waardoor het een meer subtiele en aangename smaak aan het gerecht geeft.

Het is waardevol om de achterkant van de ui (waar de worteluiteinden zitten) niet helemaal door te snijden omdat dit helpt bij het intact houden van de ui tijdens het snijden. Als je de basis van de ui intact laat, blijven de lagen aan de achterkant met elkaar verbonden. Hierdoor valt de ui niet uit elkaar terwijl je hem snippert, wat het snijproces gemakkelijker maakt en ervoor zorgt dat je gelijkmatige stukjes krijgt zonder dat alles uit elkaar valt. Dit is vooral handig als je fijnere stukjes ui nodig hebt voor bijvoorbeeld een saus of een gerecht waarbij je liever geen grotere stukken ui wilt hebben.

Dus eigenlijk is het behouden van de basis van de ui tijdens het snijden een trucje om het proces gemakkelijker te maken en gelijkmatige stukjes ui te verkrijgen, terwijl je voorkomt dat de ui uit elkaar valt.