Uienbrood

Uienbrood

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 300 ml lauw water
  • 10 gram suiker
  • 7 gram droge gist 1 zakje of 14 gram verse gist
  • 9 gram zout
  • 900 gram uien
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 300 gram geraspte jonge kaas minder als je het iets lichter wilt maken
  • je kan ook pak koopmans broodmix nemen

Instructies

  • Kneedt de bloem, water, suiker, gist en zout tot een soepel deeg.
  • Eventueel kun je wat gemalen linzen toevoegen, mocht je nieuwsgierig zijn.
  • Ik gebruik de broodbakmachine voor het kneedwerk, maar een keukenmachine of jouw sterke armspieren kunnen het ook!
  • Na een kleine 20 minuten is het deeg lekker soepel.
  • Laat het ongeveer 45 minuten rijzen in een kom bedekt met plastic.
  • Zet de kom op een warme, tochtvrije plaats.
  • Snij de 900 gram uien in halve ringen en bak ze met wat olijfolie lichtbruin.
  • Voeg het zout, peper en op het laatst een kleine theelepel bruine suiker toe om de uien een klein beetje te karameliseren.
  • Zet het vuur vervolgens uit en laat ze afkoelen.
  • Verdeel na 45 minuten je deeg in drie.
  • Maar er eerst een rolletjes van en rol dit vervolgens plat.
  • Bedekt de drie uienbrood-bodems met plastic dat je hebt ingesmeerd met wat olie.
  • Zo kan het plastic niet aan het brood gaan kleven.
  • Laat het brood vervolgens opnieuw zo’n 30-45 minuten rustig rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bedek het brood rijkelijk met de uien.
  • Verdeel de kaas over de uien.
  • Ik gebruik lekker veel uien en lekker veel kaas.

Heerlijk! Natuurlijk ben je vrij om wat extra smaken toe te voegen als rozemarijn, spekjes of ham, maar een uienbrood is van oorsprong vrij basic.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Brood / Tapas / Warme hapjes