Vanillewafels met een luchtige textuur
Heerlijke vanillewafels met een luchtige textuur, perfect voor een zoete traktatie of als dessert met een bolletje ijs.
Ingrediënten
- 600 g bloem
- 300 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 25 g bakkersgist
- 2 dl melk
- 2 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
- 200 g boter gesmolten
- Boter om het wafelijzer in te smeren
- ½ tl zout
Instructies
- Zeef de bloem, suiker, vanillesuiker en het zout in een grote kom.
- Maak in het midden een kuiltje.
- Los de bakkersgist op in handwarm water en giet dit in het kuiltje.
- Bestrooi met een beetje bloem uit de kom en laat 10 minuten rusten tot er barstjes ontstaan.
- Voeg de eierdooiers en de gesmolten boter toe en klop tot een glad beslag.
- Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag.
- Laat het beslag ongeveer 4 uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een schone doek.
- Verwarm het wafelijzer en vet het in met boter.
- Giet een beetje beslag in het hete wafelijzer, sluit het en bak de wafels 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Herhaal tot al het beslag is opgebruikt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de wafels warm met poedersuiker, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Voor een feestelijk tintje kun je ze ook serveren met chocoladesaus of vers fruit.
Wijnadvies:
Een glas licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d’Asti past uitstekend bij de zoete en romige smaken van de wafels.
Voedingswaarden
Calories: 260 kcal | koolhydraten: 38 g | Protein: 5 g | Vet: 0.3 g | Zout: 14 g