Varkensmedaillons in portsaus met salieglans

--- **Varkensmedaillons in portsaus met salieglans** --- Malse varkensmedaillons overgoten met een rijke portsaus en afgewerkt met een glans van salie. Geserveerd op een wit keramisch bord, gegarneerd met verse salieblaadjes, in een warme en elegante setting met een glas rode wijn op de achtergrond.

Varkensmedaillons in portsaus met salieglans

Malse varkensmedaillons, glanzend gelakt met honing en geserveerd met een rijke port-saliesaus. Perfect voor een feestelijk diner of doordeweeks genieten.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl rode port
  • 1 eetlepel honing
  • 1 pot vleesfond 380 ml, AH
  • ½ teentje knoflook
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 varkenshaasjes à 300 g
  • 2,5 eetlepels boter of margarine bereiding
  • 4 salieblaadjes uit zakje Italiaanse kruidenmix
  • 5 eetlepels boter of margarine totaal
  • Peper
  • Zout
  • 1 sjalotje

Instructies

  • Pel en snipper het sjalotje en de knoflook.
  • Roer in een kom de honing met 1 eetlepel vleesfond door elkaar.
  • Verhit 0,5 eetlepel boter in een kookpan en fruit sjalotje en knoflook ca.
  • 1 minuut.
  • Voeg de port, rode wijnazijn en de rest van de vleesfond toe en breng aan de kook.
  • Laat de saus inkoken tot ongeveer 1,5 dl.
  • Snijd de varkenshaas in 12 plakken van ca.
  • 3 cm en sla ze plat met de platte kant van een mes.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een bakpan en bak het vlees in ca.
  • 4 minuten om en om lichtbruin.
  • Bestrijk het vlees dun met het honingmengsel en bak nog 0,5 minuut om en om.
  • Verwarm intussen de saus opnieuw met de salieblaadjes.
  • Breng op smaak met zout en peper, verwijder de salie.
  • Neem de saus van het vuur en klop de resterende boter in gedeelten erdoor.
  • Verdeel het vlees over vier borden en schep de saus erover en ernaast.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
 
Serveer met spruitjes en krokant gebakken aardappelkroketjes voor een compleet diner.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Spaanse Rioja.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 32 g | Vet: 24 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Noten / Varkensvlees / Zuivel
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden