Vegetarische erwtensoep van Astrid Veltman

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram erwten
  • 50 gram gerst of gort
  • 1 liter water
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 3 theelepel zout
  • 250 gram prei
  • 150 gram knolselderij
  • 100 gram wortel of venkelknol
  • 1 ½ liter bouillon
  • 3 eetlepel olie
  • 1 ui
  • 100 gram aardappels
  • ½ eetlepel arrowroot
  • ½ theelepel oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepel bouillonkruiden
  • ½ eetlepel gomasio
  • peper
  • 1 eetlepel sojasaus

Instructies

  • Laat de groene erwten en de gerst (of gort) 10 uur in 1 liter water weken.
  • Snijd de prei in dunne ringen, de knolselderij in kleine dobbelsteentjes en de knolvenkel of wortel in dunne plakjes.
  • Snijd de ui fijn, schil de aardappel en snijd hem in plakjes.
  • Maak de arrowroot aan met wat water, oregano, komijn (djinten), bouillonkruiden, gomasio, eventueel peper uit de molen en sojasaus.
  • Kook de erwten en de gerst ± 1 uur in het weekwater, voeg het zout toe en laat de erwten nog tenminste 1 uur nawellen.
  • Maak intussen de groente schoon en trek bouillon van het afval.
  • Verwarm de olie op een matig vuur en fruit hierin eerst de ui en daarna de groente (die mag iets bruin kleuren).
  • Voeg ook de aardappel toe, blus met de bouillon, laat alles in ± 10 minuten gaar koken en bind de soep met de aangemaakte arrowroot.
  • Voeg de kruiden toe en doe dit mengsel nu bij de gare erwten.
  • Stamp de soep naar wens fijn, verdun haar zo nodig met bouillon en maak de soep op smaak af met peper en sojasaus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Kook de erwten en de gerst 3/4 uur en laat ze tenminste 3 uur in de hooikist nawellen. Dit kunt u al ’s morgens of de vorige dag doen. Als u een grote hoeveelheid erwtensoep wilt koken, kunt u tijd besparen door de groente en de aardappel (behalve de ui en de prei) grof te raspen in een rauwkostmolen. Fruit dan eventueel alleen de ui en de prei in de boter, blus met de bouillon en voeg daarna de groente toe. Bij gebrek aan tijd kunt u ook spliterwten gebruiken (weektijd 1 uur) en de gerst vervangen door thermogerstegrutten. De soep wordt smeuïger, als u de aardappel heel fijn raspt en die de laatste 5 minuten met de groente mee kookt. week en kook een stuk zeewier (kombu) of een gedroogde paddestoel met de erwten mee. Dit geeft aan de soep wat meer smaak en een wat gebondener consistentie. Vervang de gerstekorrels door vlokken, eventueel ook van andere graansoorten. Maak de soep wat voller van smaak met 1-2 eetlepels notenpasta, zonnebloempasta of tahin. Of vervang het zout door 3 eetlepels gomasio extra (voeg die bij het op smaak brengen toe). Geef soldaatjes of sesamreepjes bij de soep.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Soep
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch