Walnotenbroodjes voor de Feestdagen
Deze heerlijke, luchtige walnotenbroodjes zijn perfect voor bij een feestelijk kerstontbijt of brunch. Ze combineren de hartige smaak van walnoten met de zoete touch van honing, en zijn eenvoudig te maken!
Equipment
- 8 mini-broodvormpjes, ingevet
Ingrediënten
- 250 g volkorenbloem
- 250 g witte bloem
- 42 g verse gist verkruimeld
- 3 dl melk lauwwarm
- 1 eetlepel honing
- 200 g walnoten grofgehakt
- 2 eetlepels walnotenolie
- 1 theelepel zout
- 1 ei losgeklopt
Instructies
- Doe beide bloemsoorten in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
- Los de gist op in de lauwwarme melk, roer de honing erdoor en giet het in het kuiltje.
- Voeg langs de rand de walnoten, walnotenolie, en zout toe.
- Meng alles vanuit het midden en kneed tot een samenhangend deeg.
- Vorm een bal van het deeg en laat afgedekt 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
- Kneed het deeg opnieuw kort en verdeel het in 8 gelijke porties.
- Vorm elk portie tot een ovaal broodje en leg ze in de ingevette vormpjes.
- Laat de broodjes nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk de bovenkant van de broodjes met losgeklopt ei.
- Bak de broodjes 20 minuten in het midden van de oven, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc past goed bij deze walnotenbroodjes. De frisheid van de wijn vormt een mooi contrast met de rijke, nootachtige smaak van de broodjes.Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 10 g | Vet: 12 g | Zout: 1 g | Sugar: 4 g
