Waterzooi
Ingrediënten
- 1 ui
- 4 takjes peterselie
- 1 grote prei
- 4 stengels bleekselderij
- 1 ½ liter runderbouillon
- 1 kip
- 30 gram bloem
- 30 gram boter + een klontje extra om in te fruiten
- een snufje nootmuskaat
- 1 ei
- 1 dl room
- ½ citroen
- zout peper
Instructies
- Hak de ui, de peterselie, de prei en de bleekselderij in stukken en fruit
- deze in een klontje boter goudgeel.
- Giet de bouillon erbij en breng dit aan de kook.
- Snijd de kip in stukken, doe de stukken bij de bouillon en laat dit in een gesloten pan ongeveer een uur zachtjes doorkoken.
- Maak van de 30 gr bloem en de 30 gr boter een roux en laat de roux in ± 3 minuten gaar, maar niet bruin, worden.
- Giet er langzaam 1/2 liter van de bouillon bij en breng dit, nog steeds roerend, aan de kook.
- Maak de roux op smaak met een snufje nootmuskaat.
- Doe nu de roux bij de soep en laat die een kwartiertje zachtjes doorkoken.
- Klop vlak voor het serveren 1 eidooier los met 1 dl room, het sap van de halve citroen en een paar lepels van de warme soep en giet dit, van het vuur af, al roerende bij de soep.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.