Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- Springvorm (28 cm ø)
Ingrediënten
Voor de taart:
- 300 gram wortelen
- 5 middelgrote eieren
- Merg van 1 vanillestokje
- 220 gram suiker
- 100 gram zachte boter
- 1 eetlepel citroenrasp
- 300 gram amandelmeel
- 50 gram bloem
- 50 gram maïsmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
Voor de karamel topping:
- 200 gram suiker
- 100 gram sesamzaad
- Voor de room topping:
- 400 ml slagroom
- 1 eetlepel vanillesuiker
Extra nodig:
- Boter om in te vetten
- Koekkruimels
Instructies
- Vet de springvorm in met boter en bestrooi met koekkruimels.
- Zet de vorm in de koelkast.
- Schil en rasp de wortelen zeer fijn.
- Splits de eieren.
- Klop de eidooiers met vanillemerg, 100 gram suiker, boter en citroenrasp tot het luchtig en licht van kleur is.
- Klop het eiwit stijf.
- Voeg geleidelijk de suiker toe aan het eiwit en klop door tot het eiwit dik en luchtig is.
- Meng amandelmeel met bloem, maïsmeel, bakpoeder en een snufje zout.
- Roer het bloemmengsel met de wortel door het eidooiermengsel.
- Spatel het geklopte eiwit voorzichtig door het mengsel.
- Schenk het beslag in de springvorm en strijk glad.
- Bak de taart in de oven op 180°C gedurende 45-50 minuten op het tweede niveau van onderen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Karamelliseer de suiker met 5 eetlepels water tot goudbruin in een pan op de kookplaat.
- Roer het sesamzaad erdoor en schenk de hete karamel direct op de bakplaat.
- Strijk dun uit met een met olie ingevet paletmes.
- Laat de karamel afkoelen en breek in stukjes.
- Neem de worteltaart uit de oven en laat afkoelen in de vorm op een rooster.
- Verwijder de taart uit de vorm.
- Klop de room met vanillesuiker op en verdeel over de taart.
- Strooi de karamelstukjes er overheen en serveer.