Ga terug
Email Link
Afdrukken
Kleiner
Normaal
Groter
Geroosterde Kalkoen met Kruidenboter en Citrus
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
1
hele
kalkoen
ongeveer 5-6 kg, ontdooid indien bevroren
▢
Zout en zwarte peper naar smaak
▢
1
kopje
ongezouten boter
op kamertemperatuur
▢
2
eetlepels
verse tijm
gehakt
▢
2
eetlepels
verse rozemarijn
gehakt
▢
2
eetlepels
verse salie
gehakt
▢
2
teentjes
knoflook
fijngehakt
▢
Sap van 2 sinaasappels
▢
Sap van 1 citroen
▢
1
sinaasappel
in parten gesneden
▢
1
citroen
in parten gesneden
▢
1
ui
in parten gesneden
▢
Verse
kruiden en citrusparten voor garnering
Instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Spoel de kalkoen van binnen en van buiten af en dep hem droog met keukenpapier.
Meng in een kom de boter, gehakte tijm, rozemarijn, salie, knoflook, zout en peper.
Wrijf de kalkoen zowel van binnen als van buiten in met het kruidenbotermengsel.
Vul de kalkoen met de parten sinaasappel, citroen en ui.
Plaats de gevulde kalkoen in een grote braadslee en bedek losjes met aluminiumfolie.
Rooster de kalkoen in de voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 15 minuten per pond).
Verwijder halverwege het roosteren de aluminiumfolie en bedruip de kalkoen met het sap van sinaasappels en citroen.
Controleer de gaarheid met een vleesthermometer; de interne temperatuur moet 75°C zijn.
Laat de kalkoen 20-30 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Garneer met verse kruiden en citrusparten voor een prachtige presentatie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Kalkoen
Feestdagen etc
Kerst