Ga terug
Email Link
Afdrukken
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Kalkoen met Fruitige Vulling
Porties:
8
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
1
kalkoen van 3 kg
panklaar
▢
Zout
▢
peper uit de molen
▢
400
gr
tamme kastanjes
▢
200
gr
gedroogde pruimen
enkele uren in water geweekt
▢
4
zure appels
geschild, van klokhuis ontdaan en in parten gesneden
▢
200
gr
boter
▢
Sinaasappelsap
▢
Maïzena
▢
Cognac
Instructies
Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met zout en peper.
Maak met een scherp mesje kruiselings insnijdingen aan de puntige kant van de kastanjes.
Kook ze 5 minuten in water met zout. Ontdoe de kastanjes van de bolsters en de bruine velletjes.
Ontpit de geweekte pruimen.
Vul de buikholte van de kalkoen met de kastanjes, pruimen en appelparten.
Maak de opening dicht met keukendraad of houten prikkers.
Smelt de boter in een pannetje.
Smeer de kalkoen met een kwastje rondom dik met de gesmolten boter in.
Leg de kalkoen met de borst naar boven op het rooster in de oven.
Schuif er een braadslede onder.
Braad de kalkoen in de op 175 °C voorverwarmde oven in 2-2 1/2 uur bruin en gaar.
Bescherm de bovenkant van de kalkoen gedurende de eerste helft van de braadtijd met een
stuk aluminiumfolie tegen uitdrogen.
Besmeer de kalkoen regelmatig met het in de braadslee druipende vocht.
Snijd de gare kalkoen in stukken, leg die op een voorverwarmde serveerschaal en leg de vulling eromheen.
Roer op het fornuis de aanbaksel in de braadslee los met wat sinaasappelsap, laat deze jus even doorkoken en bind hem met wat aangelengde maïzena.
Notities / Tips / Wijnadvies
Breng de jus eventueel op smaak met een scheutje cognac.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Gevogelte
/
Kalkoen
Feestdagen etc
Kerst