Kalkoen met Fruitige Vulling

Porties: 8 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 3 kg panklaar
  • Zout
  • peper uit de molen
  • 400 gr tamme kastanjes
  • 200 gr gedroogde pruimen enkele uren in water geweekt
  • 4 zure appels geschild, van klokhuis ontdaan en in parten gesneden
  • 200 gr boter
  • Sinaasappelsap
  • Maïzena
  • Cognac

Instructies

  • Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met zout en peper.
  • Maak met een scherp mesje kruiselings insnijdingen aan de puntige kant van de kastanjes.
  • Kook ze 5 minuten in water met zout. Ontdoe de kastanjes van de bolsters en de bruine velletjes.
  • Ontpit de geweekte pruimen.
  • Vul de buikholte van de kalkoen met de kastanjes, pruimen en appelparten.
  • Maak de opening dicht met keukendraad of houten prikkers.
  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Smeer de kalkoen met een kwastje rondom dik met de gesmolten boter in.
  • Leg de kalkoen met de borst naar boven op het rooster in de oven.
  • Schuif er een braadslede onder.
  • Braad de kalkoen in de op 175 °C voorverwarmde oven in 2-2 1/2 uur bruin en gaar.
  • Bescherm de bovenkant van de kalkoen gedurende de eerste helft van de braadtijd met een
  • stuk aluminiumfolie tegen uitdrogen.
  • Besmeer de kalkoen regelmatig met het in de braadslee druipende vocht.
  • Snijd de gare kalkoen in stukken, leg die op een voorverwarmde serveerschaal en leg de vulling eromheen.
  • Roer op het fornuis de aanbaksel in de braadslee los met wat sinaasappelsap, laat deze jus even doorkoken en bind hem met wat aangelengde maïzena.

Notities / Tips / Wijnadvies

Breng de jus eventueel op smaak met een scheutje cognac.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kalkoen
Feestdagen etc Kerst