Kalkoen met Fruitige Vulling
Ingrediënten
- 1 kalkoen van 3 kg panklaar
- Zout
- peper uit de molen
- 400 gr tamme kastanjes
- 200 gr gedroogde pruimen enkele uren in water geweekt
- 4 zure appels geschild, van klokhuis ontdaan en in parten gesneden
- 200 gr boter
- Sinaasappelsap
- Maïzena
- Cognac
Instructies
- Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met zout en peper.
- Maak met een scherp mesje kruiselings insnijdingen aan de puntige kant van de kastanjes.
- Kook ze 5 minuten in water met zout. Ontdoe de kastanjes van de bolsters en de bruine velletjes.
- Ontpit de geweekte pruimen.
- Vul de buikholte van de kalkoen met de kastanjes, pruimen en appelparten.
- Maak de opening dicht met keukendraad of houten prikkers.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Smeer de kalkoen met een kwastje rondom dik met de gesmolten boter in.
- Leg de kalkoen met de borst naar boven op het rooster in de oven.
- Schuif er een braadslede onder.
- Braad de kalkoen in de op 175 °C voorverwarmde oven in 2-2 1/2 uur bruin en gaar.
- Bescherm de bovenkant van de kalkoen gedurende de eerste helft van de braadtijd met een
- stuk aluminiumfolie tegen uitdrogen.
- Besmeer de kalkoen regelmatig met het in de braadslee druipende vocht.
- Snijd de gare kalkoen in stukken, leg die op een voorverwarmde serveerschaal en leg de vulling eromheen.
- Roer op het fornuis de aanbaksel in de braadslee los met wat sinaasappelsap, laat deze jus even doorkoken en bind hem met wat aangelengde maïzena.
Notities / Tips / Wijnadvies
Breng de jus eventueel op smaak met een scheutje cognac.