Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Kalkoen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
1
kalkoen
van ca. 5 kg
▢
Gesmolten boter
of vet
▢
Zout
▢
peper
Vers gemalen
Kastanjevulling:
▢
50
gram
ontbijtspek
zonder zwoerd en fijngehakt
▢
250
gram
kastanjepuree
ongezoete
▢
100
gram
vers wit broodkruim
▢
1
theelepel
peterselie
fijngehakt
▢
25
gram
boter of margarine
gesmolten
▢
geraspte schil van 1 citroen
▢
zout en vers gemalen peper
▢
1
ei
geklutst
▢
Jus van ingewanden: Voor ca. 6 dl
▢
Gevogelte ingewanden
zonder de lever
▢
1
kleine
ui
▢
1
kleine
wortel
geschrapt
▢
1
stengel bleekselderij
schoongemaakt en in stukken
▢
spekzwoerd
▢
zout en vers gemalen peper
▢
1
liter
water
▢
1
eetlepel
bloem
▢
boter
Instructies
Bereiding kalkoen:
Verwijder de ingewanden en was de kalkoen.
Laat hem uitlekken en droog hem af met absorberend keukenpapier.
Vul alleen het nekgedeelte van de kalkoen losjes met kastanjevulling (Anders wordt de kalkoen niet gelijkmatig gaar)
Dek de vulling netjes af met het nekvel.
Leg hem met de borst naar boven en vouw de vleugeltoppen op zijn rug
zodat ze het nekvel vasthouden.
Bind de kalkoen op.
Maak het lichaam zo dik en gelijkmatig mogelijk.
Weeg de kalkoen en bereken de braadtijd overeenkomstig een braadtabel.
Leg de kalkoen met de borst naar boven op een rooster in de braadslee.
Bestrijk hem met gesmolten vet (of boteen strooi er ruim zout en peper over.
Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie.
Braad hem de berekende tijd in een op 230 oC voorverwarmde oven tot hij gaar is.
Verwijder de folie en bedruip 30 minuten voor het einde van de braadtijd.
Opdienen met de jus van ingewanden (zie ondeen cranberrysaus.
Braadtijd:
Panklaar gewicht: Kalkoen + vulling:
Gewicht: 4,5-5,4 kg: Uren op 170 oC: 3.45-4.00 / Uren op 230 oC: 2.45
Gewicht: 5,4-6,3 kg: Uren op 170 oC: 4.00-4.15 / Uren op 230 oC: 3.00
Bereiding Kastanjevulling:
Bak het spek knapperig in zijn eigen vet en laat het uitlekken op keukenpapier.
Meng het met de overige ingrediënten.
Bereiding Jus van ingewanden:
Doe de ingewanden in een pan met de groenten, een paar stukken spekzwoerd, zout, peper en water.
Breng aan de kook en laat ca. 2 uur trekken.
Zeef de bouillon en een kom, gooi de groenten en het zwoerd weg maar bewaar eventueel de ingewanden voor een ander gerecht.
Leg de kalkoen, als hij gaar is, op een warme schaal en giet het
meeste vet af, zodat het bezinksel en ca. 2 eetlepels vet in de braadslee achterblijven.
Roer de bloem door het vet in de braadslee.
Laat bakken tot het bruin wordt, en blijf alsmaar roeren zodat ook de aanbaksels worden losgewerkt.
Giet er langzaam de 6 dl ingewandenbouillon bij.
Breng al roerend aan de kook.
Bak intussen de lever tot hij net gaar is.
Haal hem uit de pan, laat hem uitlekken en hak hem fijn met een groot mes.
Voeg de lever bij de jus en warm 2 tot 3 minuten op; corrigeer zonodig de smaak.
Giet de jus in een kom en houd hem tot gebruik warm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Gevogelte
/
Kalkoen