Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
After Dinner ijstaart met muntsabayon
Porties:
4
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
BODEM:
▢
200
gram
Boter
▢
300
gram
Patentbloem
▢
50
gram
Eieren
▢
100
gram
Suiker
CHOCIJS:
▢
2½
dl
Room
▢
150
gram
Couverture puur
▢
IJS
▢
1½
ltr
Melk
▢
1
st
Vanillestokjes
▢
360
gram
Suiker
▢
300
gram
Eigeel gep.
▢
260
gram
Suiker
PEPERMUNTIJS:
▢
6
gram
Mintpasta
▢
1½
dl
Room
▢
Creme de menthe
▢
1
takje
Pepermunt
SABAYON:
▢
100
gram
Eigeel gep.
▢
1
dl
Water
▢
2
dl
Wijn
wit, droog
▢
100
gram
Suiker
▢
½
bos
Pepermunt
SPUITCOUVERTURE:
▢
100
gram
Couverture puur
▢
100
gram
Mycryo
▢
Creme de menthe
Instructies
HARDE WENERDEEG :
Wrijf de boter taai op werkbank en wrijf hierna de suiker in drie delen door.
Voeg het ei toe en wrijf dit door.
Voeg de bloem in een keer toe en maak van de massa kruimels door deze tussen twee handen te wrijven.
Kneed hierna kort het deeg tot een egale massa.
Verpak in plastic en laat een uur in koeling rusten.
Rol het deeg uit tussen twee silpads en bak het deeg af op 180 graden in 20 minuten.
Steek als het nog warm is een bodem uit ter grootte van de taart en laat afkoelen.
IJSCOMPOSITIE :
Giet de melk in een pan, strooi er de suiker in en het gespleten vanillestokje.
Breng zonder aan de kook, draai vuur uit en laat onder deksel 20 minuten trekken.
Klop de dooiers met de suiker wit.
Verwijder vanillestokje uit de melk en giet deze op de dooiermassa.
Schenk de massa in een pan en vaneer al roerende op hoog vuur tot 80 graden.
Bewaar tot gebruik.
CHOCOLADEIJS :
Breng de room aan de kook en giet deze op de couverture.
Roer tot de couverture gesmolten is en voeg een liter ijscompositie toe, roer door en koel terug.
PEPERMUNTIJS :
Breng de room aan de kook met de muntpasta en het takje munt.
Laat onder deksel van het vuur af 20 minuten trekken.
Passeer de room, voeg de rest van de ijscompositie toe, roer wat creme de menthe door en koel terug.
SPUITCOUVERTURE :
Smelt de couverture samen met de mycryo au bain-marie.
SABAYON :
Breng het water met de witte wijn, de suiker en de muntblaadjes aan de kook en laat tot 1½ dl. reduceren.
Doe de massa in de magimix en pureer het geheel.
Wrijf de puree door een zeef en laat afkoelen.
IJSSOORTEN :
Turbineer beide ijscomposities tot ijs en bewaar in vriezer.
Leg de HW bodem in een met acetaat beklede ring.
Schep opde bodem de helft van het chocoladeijs, strijk glad af en zet in snelvriezer.
Schep hierop het muntijs, strijk glad af en zet weer in vriezer.
Strijk op het muntijs de rest van het chocoladeijs, strijk glad af en zet terug in snelvriezer.
Ontvorm de taart en spuit deze af met de spuitcouverture en zet in vriezer.
SABAYON :
Doe de muntpuree samen met de dooiers in de thermoblender.
Zet de temperatuur op 80 graden en klop de sabayon op.
DRESSEREN :
Snijd de taart in punten, zet deze op de borden, schep een lepel sabayon er langs en garneer met mint en poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Dessert - Nagerecht
/
IJs