Pel het teentje knoflook en hak het fijn of pers het uit.
Schil de gemberwortel en snijd de schijfjes fijn of rasp ze.
Meng in een kom de fijngehakte knoflook, de fijngesneden of geraspte gember, de sojasaus, de suiker en de sherry (of rijstwijn) goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
Leg de spareribs in een platte schaal of een hersluitbare zak.
Giet de marinade over de spareribs, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
Masseer de marinade goed in het vlees.
Dek de schaal af of sluit de zak en laat de spareribs minimaal 30 minuten marineren in de koelkast.
Voor een intensere smaak kun je ze enkele uren of zelfs een hele nacht marineren.
Na het marineren zijn de spareribs klaar om te grillen, in de oven te braden of op een andere gewenste manier te bereiden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variaties:
Wrijf de spareribs eerst in met 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker, laat ze 1 uur staan en voeg dan de marinade toe. Dit kan helpen om vocht uit het vlees te trekken en de smaak te verbeteren.
Gebruik 1 ½ dl sojasaus en ½ dl sherry voor een iets andere smaakbalans.
Voeg ½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder toe aan de marinade voor een complexere smaak.
Vervang de sherry door cognac voor een diepere, warmere smaak.
Voeg 2 eetlepels honing en 2 eetlepels hoisinsaus toe voor een zoetere en meer complexe, roodbruine marinade. Hoisinsaus is gemaakt van sojabonen, kruiden, knoflook en chilipoeder en heeft een zoet-pittige smaak.
Serveertip:Serveer de gemarineerde en gegaarde spareribs met rijst en roergebakken groenten.Wijnadvies:Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Zinfandel past goed bij de zoet-hartige smaken van de Chinese marinade. Een amberkleurig bier is ook een goede optie.