Deze verfijnde combinatie van gedroogde pruimen gepocheerd in rode wijn en port, geserveerd met zelfgemaakt gemberijs, maakt dit nagerecht tot een bijzondere traktatie. Perfect voor een feestelijk diner.
Klop de eidooiers, het hele ei en de suiker samen schuimig.
Snijd de gekonfijte gember in kleine blokjes en meng deze samen met de gembersiroop door het eimengsel.
Klop de slagroom lobbig en spatel deze door het eimengsel.
Draai het mengsel tot ijs in een ijsbereider of plaats het in de vriezer en roer regelmatig door totdat het ijs volledig is bevroren.
Voor de Saus en Pruimen:
Breng in een pan de rode wijn, port, bruine rietsuiker, het opengesneden vanillestokje, kruidnagel, kaneel en kardemom aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 40 minuten trekken, net onder het kookpunt.
Voeg de laatste 10 minuten de reepjes sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe en laat 10 minuten meekoken.
Passeer de saus door een fijne zeef in een schone pan en voeg de gedroogde pruimen toe.
Pocheer de pruimen nog 10 minuten op een laag vuur.
Haal de pruimen uit de pan en bind de saus lichtjes met arrowroot, aangemaakt met een beetje pocheervocht.
Voeg de pruimen weer toe aan de saus en laat afkoelen.
Serveren:
Schep op gekoelde borden een bolletje gemberijs.
Leg daaromheen wat gepocheerde pruimen en giet er wat van de saus over.
Serveer direct en geniet van dit feestelijke dessert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:Serveer dit dessert met een glas rode port of een zoete dessertwijn zoals een Sauternes, die de rijke smaken van de pruimen en de subtiele gembersmaak van het ijs aanvult.