Week de gedroogde abrikozen een nacht in 4 dl wijn.
Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze.
Meng de gepureerde abrikozen met 75 g suiker.
Schep het mengsel in een ijslaatje en laat het ongeveer 6 uur bevriezen.
Peren:
Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap.
Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
Laat ze uitlekken.
Sabayon:
Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
Zet de kom in een pan met kokend water (au bain-marie).
Blijf kloppen tot er een dik vloeibaar mengsel ontstaat.
Serveren:
Verwarm de grill op de hoogste stand.
Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
Leg de plakjes als een waaier op borden.
Schenk de sabayon over en naast de peren.
Zet het gerecht kort onder de hete grill (ongeveer 30 seconden) tot de sabayon lichtbruin kleurt.
Schep een bolletje abrikozenijs naast de peren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Advies voor de magnetron:
Abrikozen wellen:Plaats de abrikozen en wijn in een magnetronschaal. Dek af en breng het in ongeveer 10 minuten op 700 Watt aan de kook. Laat de abrikozen ongeveer 1 uur staan en pureer ze daarna.Sabayon:Klop de eidooiers schuimig met suiker en wijn. Verhit het mengsel in een magnetronschaal gedurende ongeveer 45 seconden op 700 Watt. Klop goed door en verwarm het mengsel steeds 15 seconden tot het net gebonden is, waarbij je tussendoor steeds goed blijft kloppen.Serveertip:Garneer met een takje munt of enkele verse abrikozenpartjes voor een extra decoratief effect.Wijnadvies:Een glas Sauternes of een andere zoete dessertwijn past perfect bij de fruitige smaken van dit dessert.