Smelt de olie en de chocolade in een pannetje op laag vuur.
Roer de suiker en de vanillesuiker erdoor totdat ze zijn opgelost.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng in een aparte kom de rijstbloem, maïzena, het zout en eventueel de xanthaangom.
Roer de geklopte eieren één voor één door het chocolademengsel.
Voor een smeuïger resultaat kunt u nu de lactosevrije melk of slagroom toevoegen.
Laat dit weg als u meer houdt van een cakeachtige structuur.
Voeg het bloemmengsel en eventueel de gehakte noten toe en roer alles goed door elkaar.
Giet het beslag in de bakvorm.
Bak de brownies ongeveer 20 minuten in de oven.
Bedek ze daarna met aluminiumfolie en bak ze nog eens 20 minuten.
De brownies mogen van binnen nog een beetje nattig zijn, dit geeft een heerlijk smeuïg resultaat.
Laat de brownies minimaal 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast, zodat ze goed stevig worden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
Deze gezonde brownies zijn perfect om te serveren als dessert of bij een kopje koffie of thee. U kunt ze serveren met een bolletje (plantaardig) vanille-ijs.
Wijnadvies
Bij dit rijke recept pure chocolade past een dessertwijn, zoals een Ruby Port of een Maury, die de smaken van de chocolade mooi aanvult.