Breng een flinke laag water aan de kook in een ruime pan.
Klop in een hittebestendige kom de eierdooiers (of gepasteuriseerd eigeel) samen met de basterdsuiker, afgekoelde espressokoffie en koffielikeur met een mixer tot een glad mengsel.
Hang de kom boven de kokende waterpan (zorg ervoor dat de kom het water niet raakt) en blijf het mengsel kloppen tot het dik en schuimig wordt, dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
Haal de kom uit de pan en laat het mengsel ongeveer 1 uur afkoelen.
Klop de mascarpone los en schep het luchtig door het afgekoelde espresso-dooiermengsel.
Verdeel het mengsel over de koffiekopjes of stevige glazen en zet ze 2 uur afgedekt in de diepvries om op te stijven.
Serveer de luchtige koffie-ijsjes met de Cantuccinikoekjes apart als 'lepeltje' om mee te scheppen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een zoete Italiaanse dessertwijn zoals een Vin Santo past perfect bij dit luchtige koffie-ijs. De rijke smaken van de wijn vullen de koffie en mascarpone mooi aan, terwijl de Cantuccini een knapperige textuur toevoegen aan het geheel.