Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Romig Stracciatella IJs
Geniet van dit zelfgemaakte romige Stracciatella-ijs, gevuld met heerlijk knapperige stukjes pure chocolade. Dit klassieke Italiaanse dessert is perfect voor een zomerse traktatie of een feestelijk nagerecht.
Porties:
4
personen
(inclusief koeltijd)
1
uur
uur
30
minuten
min
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Bak met koud water
Folie
fijne zeef
ijslepel
IJsmaschine
pan met dikke bodem
Schone kom
Steelpan
Vlamverdeler
Ingrediënten
▢
75
g
pure chocolade
fijngehakt of grof geraspt
▢
85
g
fijne tafelsuiker
▢
85
ml
slagroom
▢
170
ml
melk
▢
1
klein
theelepeltje maïzena
▢
2
eierdooiers
▢
Iets minder dan een half vanillestokje
Instructies
Snijd het vanillestokje in de lengte open.
Breng de melk met het vanillestokje langzaam aan de kook in een steelpan met dikke bodem.
Draai het vuur laag en laat de melk 10 minuten zachtjes trekken.
Klop in een kom de eierdooiers met de suiker en de maïzena in 5-10 minuten bleek en romig.
Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje uit de melk.
Zet de kom met het dooiermengsel op een pan met heet water op laag vuur.
Giet de hete melk al kloppend in een dun straaltje bij het dooiermengsel.
Blijf roeren tot de vla gebonden is.
Giet de vanillevla door een fijne zeef in een schone kom om eventuele klontjes te verwijderen.
Zet de kom in een bak met koud water en laat de vla onder af en toe roeren afkoelen.
Zet de afgekoelde vla, afgedekt met folie, ongeveer 50 minuten in de koelkast om goed koud te worden.
Schep de gekoelde vanillevla in een ijsmachine en laat de machine draaien tot het mengsel half bevroren is (10-15 minuten).
Klop intussen de slagroom en meng de gesmolten chocolade erdoor.
Giet de room, terwijl de ijsmachine draait, langzaam bij de vla.
Laat de machine draaien tot het ijs de gewenste stevigheid heeft bereikt (20-25 minuten).
Schep het ijs in een diepvriesdoos met deksel en bewaar het tot gebruik in de diepvries.
Zet het ijs, als het langer dan 12 uur in de diepvries heeft gestaan, ca.
30 minuten voor het opdienen in de koelkast, zodat het iets zachter kan worden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti of een frisse Limoncello voor een perfecte combinatie.
Voedingswaarden
Calories:
290
kcal
|
koolhydraten:
25
g
|
Protein:
5
g
|
Vet:
18
g
|
Zout:
0.1
g
|
Sugar:
20
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Dessert - Nagerecht
/
IJs
/
Zuivel
Land van herkomst
Italië