Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
Doe het vanillemerg samen met de melk en room in een pan en breng tegen de kook aan.
Laat het mengsel vervolgens 15 minuten sudderen op laag vuur.
Als alternatief kan dit ook worden gedaan in een stoomoven op 95°C gedurende 15 minuten.
Klop ondertussen de suiker en eidooiers romig.
Giet het hete roommengsel langzaam bij de eidooiers en suiker terwijl je constant blijft roeren.
Verwarm het mengsel al roerend op laag vuur tot het dikker wordt.
Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt.
Dit duurt meestal enkele minuten.
Het mengsel is klaar wanneer het dik genoeg is om een streepje te trekken op de achterkant van een lepel zonder dat het doorloopt.
Zeef het mengsel in een andere kom en laat het afkoelen terwijl je af en toe roert.
Draai het afgekoelde mengsel in een ijsmachine volgens de instructies van de fabrikant.
Dit duurt meestal ongeveer 45 minuten tot het ijs smeuïg en stevig is.
Serveer het vanille-ijs direct met wat zomers fruit.
Notities / Tips / Wijnadvies
Probeer in plaats van vanille eens tonkabonen of een kruidnagel voor een andere smaakbeleving.Wijnadvies:Dit romige vanille-ijs combineert goed met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een zoete Riesling.