Zuurkool ovenschotel van Els Jonker
Zuurkool ovenschotel met rundergehakt, vetspekblokjes en geraspte kaas. Tijdens het maken bedacht hoe ik hem lekker smeuïg kon maken en dat is heel goed gelukt
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 250 gram vetspekblokjes
- Zakje zuurkool naturel
- 800 gram aardappels
- Zout naar smaak
- 250 gram geraspte kaas
- Snufje gehaktkruiden
- 1 teentje knoflook
- 50 gram ongezouten roomboter
- Vloeibare margarine
Instructies
- Spoel de inhoud van het zakje zuurkool goed af in een vergiet
- Schil de aardappelen en was ze
- Kook de aardappelen mer de zuurkool gaar
- Braad in een braadpan ondertussen het rundergehakt rul in vloeibare margarine
- Voeg gehaktkruiden naar smaak toe
- Rasp het teentje knoflook erdoor
- Doe 125 gram van de vetspekblokjes erdoor
- Na het rulbakken zachter zetten en laten garen totdat ook de aardappelen met de zuurkool gaar zijn
- Zet de grillstand van de oven aan
- Vet een ovenschaal in met vloeibare margarine
- Wanneer de aardappelen met zuurkool gaar zijn afgieten
- Doe de 50 gram ongezouten roomboter in plakjes bij de pan in
- Bak de 2de helft van de vetspekblokjes in een koekenpan
- Doe ze bij de aardappelen met de zuurkool en de roomboter
- Stamp het geheel als bij een stamppot
- Verdeel het gehakt over de bodem van de ovenschaal
- Verdeel daar de zuurkoolstamppot over
- Verdeel tenslotte de geraspte kaas erover
- Zet de ovenschotel 5 minuten onder de grill
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze zuurkool ovenschotel is heerlijk zacht en smeuïg van smaak
De kaas moet geen harde korst worden dus 5 minuten onder de grill is echt lang genoeg
De kaas moet geen harde korst worden dus 5 minuten onder de grill is echt lang genoeg