Zwitserse maaltijdsoep

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 25 gr gedroogde groene erwten
  • 25 gram sperziebonen
  • 75 gr gekookte ham
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagel
  • 3 ui
  • 2 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram vet
  • 125 gram worteltjes
  • 125 gram bloemkool
  • 125 gram spruitjes
  • 125 gram aardappels
  • 1/ dl slagroom

Voor de balletjes:

  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 80 gram bloem
  • 3 eetlepels slagroom
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

Instructies

  • Week de gedroogde erwten en sperziebonen met de ham en de kruiden één nacht in 1 liter koud water.
  • Hak de geschilde uien en de teentjes knoflook en fruit ze in hete boter goudgeel.
  • Voeg alle verse groenten eraan toe en laat ze 2 minuten smoren.
  • Voeg er de geweekte ingrediënten en het vocht aan toe en laat 35 minuten koken.
  • Haal de ham eruit, snijd hem in reepjes en voeg die er weer aan toe.
  • Bind de soep met de eierdooiers, die eerst met slagroom zijn vermengd; laat niet meer koken.
  • Roer voor de balletjes de boter tot crème, roer daar het ei, de bloem en de slagroom door en kruid dit.
  • Vorm van deze massa met een theelepel balletjes en laat die in gezouten water 5 minuten zachtjes koken.
  • Haal de balletjes met een schuimspaan uit het water en laat ze in de soep glijden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Zwitserland