Zwitserse maaltijdsoep
Ingrediënten
- 25 gr gedroogde groene erwten
- 25 gram sperziebonen
- 75 gr gekookte ham
- 1 laurierblaadje
- 2 kruidnagel
- 3 ui
- 2 ei
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram vet
- 125 gram worteltjes
- 125 gram bloemkool
- 125 gram spruitjes
- 125 gram aardappels
- 1/ dl slagroom
Instructies
- Week de gedroogde erwten en sperziebonen met de ham en de kruiden één nacht in 1 liter koud water.
- Hak de geschilde uien en de teentjes knoflook en fruit ze in hete boter goudgeel.
- Voeg alle verse groenten eraan toe en laat ze 2 minuten smoren.
- Voeg er de geweekte ingrediënten en het vocht aan toe en laat 35 minuten koken.
- Haal de ham eruit, snijd hem in reepjes en voeg die er weer aan toe.
- Bind de soep met de eierdooiers, die eerst met slagroom zijn vermengd; laat niet meer koken.
- Roer voor de balletjes de boter tot crème, roer daar het ei, de bloem en de slagroom door en kruid dit.
- Vorm van deze massa met een theelepel balletjes en laat die in gezouten water 5 minuten zachtjes koken.
- Haal de balletjes met een schuimspaan uit het water en laat ze in de soep glijden.