Aardappel kaastaart

Aardappel kaastaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • ½ teentje knoflook
  • 25 g roomboter
  • 1 kg vastkokende aardappels geschild
  • Gemalen nootmuskaat
  • 150 g geraspte Gruyère kaas
  • 250 ml slagroom

Instructies

  • Wrijf een ovenschaal in met knoflook en vet deze licht in met boter.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes.
  • Bestrooi de plakjes met zout, peper en een mespunt nootmuskaat.
  • Leg de aardappelplakjes in 3-4 lagen in de ovenschaal en strooi tussen elke laag wat geraspte kaas.
  • Schenk de slagroom langs de rand van de aardappels.
  • Strooi de rest van de kaas over de bovenste laag aardappels en verdeel de rest van de boter in vlokjes erover.
  • Bak de aardappeltaart in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur.
  • Na 15 minuten schakel je de oven terug naar 175 °C en dek je eventueel aan het einde van de baktijd af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin dreigt te worden.
  • Haal de schaal uit de oven.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de aardappel-kaastaart warm of op kamertemperatuur.
Tips:
Je kunt de aardappeltaart een dag van tevoren bereiden. Verpak de afgekoelde taart in plasticfolie en bewaar deze tot gebruik in de koelkast. Verwarm de aardappeltaart in een op 175 °C voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.
Experimenteer met andere kruiden en specerijen om de smaak aan te passen aan je voorkeur.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Groenten / Hartige taart / Kaas
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch