Aardappelbrood met karwijzaad

Aardappelbrood met karwijzaad

Porties: 1 brood
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 40 gram verse gist
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 1 eetlepel gemalen karwijzaad
  • 1 eetlepel honing
  • 400 gram gekookte kruimige aardappels van de vorige dag
  • 1 ei M
  • 1 theelepel zout
  • Bloem om te bestuiven
  • Zout om te bestrooien

Instructies

  • Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Verkruimel de gist in de lauwwarme melk en laat het oplossen.
  • Schenk het melkmengsel in het kuiltje en voeg karwijzaad en honing toe.
  • Roer voorzichtig vanuit het midden terwijl je iets van de bloem meeneemt, totdat een kleverig deeg ontstaat (zetsel).
  • Stop met mengen, dek het deeg af met een doek en laat het zetsel op een warme plek 15 minuten rijzen.
  • Rasp de aardappelen boven het zetsel.
  • Voeg ei en zout toe en meng het met de rest van de bloem.
  • Kneed het deeg stevig op een met bloem bestoven werkvlak tot het elastisch is.
  • Vorm het deeg tot een bol en leg het terug in de kom.
  • Dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 30 minuten rijzen, of totdat het in volume is verdubbeld.
  • Druk de deegbol voorzichtig plat en rol het op tot een langwerpig brood.
  • Leg het deeg met de naad op de bakplaat.
  • Bestrooi het deeg eerst met zeezout en vervolgens met wat bloem.
  • Dek het brood af met een doek en laat het nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 190°C.
  • Verwijder voorzichtig de doek en bestuif het deeg eventueel met wat bloem.
  • Bak het brood (indien mogelijk met een automatische stoomstoot) op het tweede niveau van onderen gedurende 45-50 minuten.
  • Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van dit heerlijke aardappelbrood met karwijzaad, perfect als bijgerecht bij verschillende maaltijden!
————————————————————————————————–
Recept categorieën Bijgerecht / Brood / Groenten