Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Rijst

Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 1 kg mager gehakt
  • 3 varkensworstjes vel verwijderd
  • 200 g gehakte olijven
  • 150 g boter
  • 1 kopje geweekte rozijnen
  • 2 eetlepels gehakte knoflook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 2 kopjes broodkruim uitgelekt in melk geweekt
  • 3 eieren
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 kopje bloem

Voor de saus:

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • 1 gehakte rode peper zonder zaadjes
  • 1 kg tomaten gepeld en fijngehakt
  • Paddestoelen geweekt en fijngesneden (optioneel)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 kopje droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel oregano
  • Chilipeper naar smaak
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Voor de rijst:

  • 2 kopjes rijst
  • 2 kopjes water
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 1 theelepel gehakte peterselie
  • 1 laurierblad
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel saffraan

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het gehakt behalve de bloem in een grote kom.
  • Kneed goed door en vorm er 6 gelijkmatige gehaktballen van.
  • Rol ze door de bloem.
  • Verhit olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin.
  • Haal ze uit de pan en zet apart.
  • In dezelfde pan, bak de gesnipperde ui, paprika, knoflook en champignons in olijfolie goudbruin.
  • Voeg de tomaten, tomatenpuree, witte wijn, laurierblaadjes, bouillonblokje, zout, oregano, chilipeper en paprikapoeder toe.
  • Roer goed door en laat 4-5 minuten koken.
  • Zet het vuur laag.
  • Doe de gehaktballen terug in de pan met saus.
  • Dek af en laat sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.
  • Voor de rijst, fruit de ui, knoflook en peterselie in olijfolie.
  • Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten.
  • Voeg dan bouillon, laurierblad, saffraan en zout toe.
  • Kook afgedekt op laag vuur tot al het vocht is verdampt.
  • Laat 5 minuten rusten voordat je serveert.

Notities / Tips / Wijnadvies

 
Een Argentijnse Malbec past goed bij dit gerecht.
Serveer de gehaktballen met de saus, rijst en Parmezaanse kaas. Geniet van deze heerlijke Argentijnse maaltijd!

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 25 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 10 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vlees
Land van herkomst Argentinië