Romige Andijvieschotel uit de Oven

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 1 beschuit
  • 2 struiken andijvie
  • Zout en peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 200 g jongbelegen kaas in plakken
  • 200 g achterham in plakjes

Optioneel:

  • rauwe ham of andere smeltende kaassoort zoals Leerdammer of mozzarella

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal (inhoud ca. 2 liter) in.
  • Verkruimel de beschuit heel fijn en snijd de roomboter in klontjes.
  • Maak de andijvie schoon, snijd deze in brede repen en was deze grondig.
  • Laat de andijvie in een pan met aanhangend water op matig vuur in ongeveer 5 minuten slinken.
  • Breng de andijvie op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schaaf de jongbelegen kaas in plakken.
  • Leg de helft van de andijvie met wat kookvocht in de ovenschaal.
  • Beleg de andijvie met de helft van de achterham en daar bovenop de helft van de plakken kaas.
  • Herhaal deze lagen nog een keer met de overgebleven andijvie, ham en kaas.
  • Verdeel de fijngemalen beschuit en de klontjes boter over de ovenschotel.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten is en de bovenkant mooi bruin kleurt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer deze romige andijvieschotel als hoofdgerecht met aardappelpuree of vers knapperig brood.
Voor een verrassende twist kun je de achterham vervangen door rauwe ham of een andere smeltende kaassoort gebruiken, zoals Leerdammer of mozzarella.
Deze schotel gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Groenten / Ovenschotel