Appelcharlotte

Appelcharlotte van Cas Spijkers

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 ml appelsap
  • 1 kaneelstokje
  • 10 g gelatine
  • 2 dl slagroom
  • 30 g fijne tafelsuiker
  • 2 friszure appels
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 14 canelly’s
  • 1 dl slagroom
  • 0,5 eetlepel(s) fijne tafelsuiker

Instructies

  • Breng het appelsap met het kaneelstokje aan de kook en laat het op laag vuur met het deksel op de pan 15 minuten trekken.
  • Week de gelatine in koud water. Klop de 2 dl slagroom met de suiker lobbig, zet hem in de koelkast.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de parten in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Gaar de appelblokjes in het appelsap in 5 minuten op laag vuur.
  • Neem de pan van het vuur en haal het kaneelstokje uit het sap.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze door het sap tot ze zijn opgelost.
  • Zet de pan in een schaal met ijswater zodat het sap kan afkoelen en geleiachtig worden; roer af en toe voorzichtig zodat de appelblokjes niet uiteenvallen.
  • Zet de kaneelkoekjes met de kaneelkant naar buiten in een hoge puddingvorm van 1 liter inhoud: snijd als dat nodig is de koekjes langs de zijkanten glad af zodat ze strak tegen elkaar staan.
  • Bestrijk de bodem van de vorm met een kwastje met olie of eiwit.
  • Spatel de slagroom door het geleiachtige sap en giet deze bavarois in de voorbereide puddingvorm.
  • Laat hem minstens 3 uur op een koele plaats opstijven.
  • Klop de slagroom voor de garnering (naar smaak met suiker) lobbig.
  • Spuit met behulp van een spuitzak met kartelmond rozetjes op de bovenkant van de Charlotte.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Fruit / Nagerecht
Land van herkomst Nederland