Appelfrites met rum-rozijnensaus

Appelfrites met rum-rozijnensaus

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 25 g gist
  • 2 eierdooiers
  • 0,5 dl rauwe melk
  • 2,5 dl lauw bier
  • 40 ml maïsolie
  • 2 eiwitten
  • zout
  • frituurolie
  • 4 grote appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 1 bolletje fijngesneden gekonfijte gember
  • 1 kaneelstokje
  • 2 dl water
  • 0,35 dl bruine rum
  • 20 g gewelde rozijnen
  • 1 doosje bosbessen
  • 4 blaadje(s) munt
  • poedersuiker

Instructies

  • Zeef voor het frituurbeslag de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Verkruimel de gist hierin en doe de dooiers erin.
  • Voeg de lauwe melk toe en roer alles vanuit het midden tot een dikke, gladde massa. V
  • oeg al roerend het bier en de olie toe.
  • Laat het beslag afgedekt een halfuur rusten.
  • Klop de eiwitten met het zout tot een stevig schuim en spatel dit door het beslag.
  • Verhit de pan frituurolie tot 180°C.
  • Schil de appels en snijd ze tot dikke frites. Bestrooi ze met kaneel.
  • Doe voor de rum-rozijnensaus de appelafsnijdsels in een pan met de suiker, de gember, het kaneelstokje en het water. Kook hiervan de saus.
  • Zeef de saus, breng haar op smaak met de rum en roer de rozijnen erdoor.
  • Haal de appelfrietjes door het frituurbeslag en frituur ze snel bruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Schep de saus op vier verwarmde borden, verdeel daarop de appelfrites en garneer met de bessen en een blaadje munt. Bestrooi het geheel met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Nagerecht
Land van herkomst Wereldkeuken