Appelplaattaart uit de Savoie

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 5 ontdooide plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 40 gram boter
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 6 friszure appels
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een rechthoekige deeglap ter grootte van de bakplaat (± 25 x 35 cm).
  • Leg de deeglap op de bakplaat en zet die ± 30 minuten in de koelkast.
  • Roer intussen de boter en de suiker zacht en romig.
  • Voeg het ei en de amandelen toe en roer alles tot een gladde crème.
  • Snijd de deegranden eventueel mooi bij en prik de deegbodem regelmatig met een vork in.
  • Verdeel de amandelcrème over de deegbodem, laat rondom een rand van 2 1/2 cm vrij.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de appels, boor het klokhuis uit en snijd de appels in tweeën.
  • Snijd de helften in plakjes en snijd de plakjes net niet helemaal los.
  • Druk zachtjes op de plakjes, zodat de appelhelften open waaieren.
  • Schik de halve appels in 3 rijen op de amandelcrème (± 4 helften per rij).
  • Bak de appeltaart ± 20 minuten in het midden van de oven.
  • Verwarm de abrikozenjam met het citroensap en breng dit aan de kook.
  • Lepel de warme jam direct uit de oven over de appels en laat de taart afkoelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart