Appeltaart (van mevrouw De Boer)
Ingrediënten
- 400 gram bakmeel
- 150 gram boter
- 150 gram basterdsuiker
- 1 ei
- zout
Voor de vulling:
- 1 kilo zure harde appels
- 1 citroen
- 75 gram suiker
- 50 gram rozijnen
- citroensap
- kaneel
- paneermeel
- abrikozenjam
- boter voor invetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Wel de rozijnen in warm water, daarna uit laten lekken.
- Citroen uitpersen en op smaak brengen met suiker.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
- Meng daarna het citroensap met een beetje suiker erdoor en laat 30 minuten intrekken.
- Wel de rozijnen in warm water, daarna uit laten lekken.
- Zeef het bakmeel, daarna in een kom doen samen met de basterdsuiker.
- Klop het ei los en doe de helft ervan in de kom bakmeel, samen met de boter en een snufje zout. Snijd de boter met 2 messen fijn zodat een kruimelige massa ontstaat.
- Kneed daarna het deeg met een koele hand tot het een samenhangend geheel is en laat het daarna op een koele plaats rusten.
- Voeg intussen de uitgelekte rozijnen, suiker, citroensap en kaneel naar smaak bij de appelstukjes.
- Vet een springvorm van 28 cm in met boter.
- Rol ¾ van het deeg tot een dunne lap en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de springvorm.
- Strooi een beetje paneermeel over de bodem.
- Verwarm de abrikozenjam even in de magnetron.
- Vul daarna de vorm met de appels en bestrijk het met een half potje abrikozenjam.
- Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap en snijd hier smalle reepjes uit.
- Leg de reepjes deeg kruislings over de appelvulling en bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei.
- Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar.
- Goed af laten koelen voordat je de taart uit de vorm haalt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met warme vanillesaus