Appeltaart (van mevrouw De Boer)

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gram bakmeel
  • 150 gram boter
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • zout

Voor de vulling:

  • 1 kilo zure harde appels
  • 1 citroen
  • 75 gram suiker
  • 50 gram rozijnen
  • citroensap
  • kaneel
  • paneermeel
  • abrikozenjam
  • boter voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
  • Wel de rozijnen in warm water, daarna uit laten lekken.
  • Citroen uitpersen en op smaak brengen met suiker.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
  • Meng daarna het citroensap met een beetje suiker erdoor en laat 30 minuten intrekken.
  • Wel de rozijnen in warm water, daarna uit laten lekken.
  • Zeef het bakmeel, daarna in een kom doen samen met de basterdsuiker.
  • Klop het ei los en doe de helft ervan in de kom bakmeel, samen met de boter en een snufje zout. Snijd de boter met 2 messen fijn zodat een kruimelige massa ontstaat.
  • Kneed daarna het deeg met een koele hand tot het een samenhangend geheel is en laat het daarna op een koele plaats rusten.
  • Voeg intussen de uitgelekte rozijnen, suiker, citroensap en kaneel naar smaak bij de appelstukjes.
  • Vet een springvorm van 28 cm in met boter.
  • Rol ¾ van het deeg tot een dunne lap en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de springvorm.
  • Strooi een beetje paneermeel over de bodem.
  • Verwarm de abrikozenjam even in de magnetron.
  • Vul daarna de vorm met de appels en bestrijk het met een half potje abrikozenjam.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap en snijd hier smalle reepjes uit.
  • Leg de reepjes deeg kruislings over de appelvulling en bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar.
  • Goed af laten koelen voordat je de taart uit de vorm haalt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met warme vanillesaus
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht / Taart