Belgische Aspic met Breydelham en Scampi
Ingrediënten
- 4 dikke plakken Breydelham
- Gelatine
- 3 tomaten
- 1 stokbrood glutenvrij alternatief indien nodig
- Olijfolie
- 2 dl gevogeltefond
- 4 scampi
- Mix van kleine groenten bijvoorbeeld asperges, broccoli
- Basilicum
- Saffraan
- Peper & zout
Voor de vinaigrette:
- Olijfolie
- Scheutje azijn
- Gesnipperde sjalot
- Basilicum
- Blokjes tomaat
- Peper & zout
Instructies
- Bereid eerst de gelei door de gevogeltefond op te warmen en te infuseren met enkele draadjes saffraan.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bind de gelei tot de gewenste dikte met gelatinepoeder of -blaadjes.
- Pel de scampi en pocheer ze kort in licht gezouten water.
- Snijd enkele ronde vormpjes uit de plakken ham.
- Concasseer twee van de tomaten en smelt de stukjes in olijfolie.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Maak een vinaigrette door de opgegeven ingrediënten te mengen.
- Giet een beetje gelei in een ringvorm en laat het opstijven.
- Plaats hierop een halve scampi en wat stukjes rauwe tomaat.
- Bedek opnieuw met gelei en laat opstijven.
- Ga verder met de ham en voeg wat kleine groenten toe, zoals asperges en broccoli.
- Vul de ring verder aan met gelei en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
- Ontvorm de aspic in het midden van de borden.
- Verwarm de ringen eventueel kort met een gasbrander om het ontvormen te vergemakkelijken.
- Serveer de aspic met de vinaigrette eromheen en geroosterde schijfjes stokbrood, bedekt met de gesmolten tomaat en gesnipperde basilicum.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze Belgische aspic gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Voedingswaarden
Calories: 280 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 15 g | Vet: 15 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 5 g