Belgische Aspic met Breydelham en Scampi

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
koeltijd 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 dikke plakken Breydelham
  • Gelatine
  • 3 tomaten
  • 1 stokbrood glutenvrij alternatief indien nodig
  • Olijfolie
  • 2 dl gevogeltefond
  • 4 scampi
  • Mix van kleine groenten bijvoorbeeld asperges, broccoli
  • Basilicum
  • Saffraan
  • Peper & zout

Voor de vinaigrette:

  • Olijfolie
  • Scheutje azijn
  • Gesnipperde sjalot
  • Basilicum
  • Blokjes tomaat
  • Peper & zout

Instructies

  • Bereid eerst de gelei door de gevogeltefond op te warmen en te infuseren met enkele draadjes saffraan.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bind de gelei tot de gewenste dikte met gelatinepoeder of -blaadjes.
  • Pel de scampi en pocheer ze kort in licht gezouten water.
  • Snijd enkele ronde vormpjes uit de plakken ham.
  • Concasseer twee van de tomaten en smelt de stukjes in olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak een vinaigrette door de opgegeven ingrediënten te mengen.
  • Giet een beetje gelei in een ringvorm en laat het opstijven.
  • Plaats hierop een halve scampi en wat stukjes rauwe tomaat.
  • Bedek opnieuw met gelei en laat opstijven.
  • Ga verder met de ham en voeg wat kleine groenten toe, zoals asperges en broccoli.
  • Vul de ring verder aan met gelei en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
  • Ontvorm de aspic in het midden van de borden.
  • Verwarm de ringen eventueel kort met een gasbrander om het ontvormen te vergemakkelijken.
  • Serveer de aspic met de vinaigrette eromheen en geroosterde schijfjes stokbrood, bedekt met de gesmolten tomaat en gesnipperde basilicum.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Deze Belgische aspic gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 15 g | Vet: 15 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 5 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Bijgerecht / Vlees
Land van herkomst België