Ayva receli

Kweepeerjam
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg kweeperen
  • 3 kruidnagel
  • 1 kaneel circa 5 cm lang
  • 1 liter water
  • 1 kg suiker
  • 4 eetlepel(s) citroensap
  • 4 eetlepel(s) rozenwater

Instructies

  • Schil de kweeperen, snijd er de klokhuizen uit, rasp de peren en doe in een zuurbestendige kom.
  • Wikkel de schil en de zaden van de kweeperen, de kruidnagels en kaneelpijp in gebleekt katoen en doe het pakje in de pan.
  • Giet er zoveel koud water bij dat alles onder staat en breng aan de kook.
  • Laat in circa 30 min. gaar koken. 
  • Giet het mengsel door een zeef in een kom, bewaar de kweepeer en het zakje. 
  • Giet het kooknat in een maatbeker en giet er zo nodig water bij tot u 4,5 dl vocht hebt.
  • Giet het vocht in een pan, breng aan de kook en laat 2 min. koken. 
  • Voeg de bewaarde kweeperen en het zakje toe en laat 5 min. onafgedekt koken. 
  • Neem de pan van het vuur en laat het mengsel circa 3 min. trekken tot het roze wordt.
  • Breng het mengsel weer aan de kook, voeg het citroensap toe en laat 20-30 min. koken tot een suikerthermometer 105°-106° C. aangeeft.
  • Verwijder het pakje. Schep er (desgewenst) het rozenwater door. 
  • Schep de jam in hete gesteriliseerde potten en sluit die luchtdicht af. 
  • Bewaar op een koele donkere plek.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Broodbeleg
Land van herkomst Turkije