Baklava met honing-notensaus

Porties: 24 stukjes
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 70 gram poedersuiker
  • zakje vanillesuiker
  • 140 gram walnoot
  • 140 gram pistachenoten
  • 140 gram amandelen
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 1 mespunt kruidnagel
  • 10 vellen diepvries-fillodeeg ontdooid
  • 100 gram roomboter

Voor de honing-notensaus:

  • citroen
  • 140 gram suiker
  • 1 stukje foelie
  • 2 kaneel
  • 3 kruidnagel
  • 3 gekneusde pimentkorrels
  • 1 ½ eetlepel honing
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 3 eetlepels notenlikeur

Voor de honingroom:

  • 1 dl slagroom
  • bakplaat een ingevette

Instructies

Baklava:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Meng de poeder- en vanillesuiker, alle noten, de kaneel, de koekkruiden en het kruidnagelpoeder.
  • Snijd de vellen fillodeeg in tweeën.
  • Leg 1 vel fillodeeg op de bakplaat en bestrijk het met boter.
  • Leg het volgende vel fillodeeg erop en bestrijk het met boter.
  • Leg zo 5 deegvellen op elkaar.
  • Schep de helft van het notenmengsel erop, leg hierop weer 5 lagen met boter bestreken fillodeeg en verdeel er de rest van het notenmengsel over.
  • Dek af met 5 met boter bestreken deegvellen.
  • Kerf met een scherp mes in de bovenste deeglaag vierkantjes van 4 x 4 cm.
  • Bak de baklava in het midden van de oven in 50-60 minuten lichtbruin.

Honing-notensaus:

  • Breng in een pan met dikke bodem 3 dl water met alle ingrediënten voor de
  • saus aan kook en laat op matig vuur zachtjes tot de helft inkoken.
  • Zeef de saus en laat haar afkoelen.
  • Houd 2 eetlepels saus achter en verdeel de rest over de warme baklava.

Honingroom:

  • Klop de slagroom met de 2 achtergehouden eetlepels saus lobbig en serveer
  • de honingroom apart bij de baklava.

Notities / Tips / Wijnadvies

Grand dessert.
Zo stelt u een echt grand dessert samen: serveer naast de baklava een schaaltje met honingroom, bolletjes vanilleroomijs en mooie koekjes, zoals amandelkruilen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Nagerecht
Land van herkomst Griekenland