Basilicum tomatenbrood

Porties: 1 persoon
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 15 g gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 3 dl lauwwarm water
  • 4 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 175 g zongedroogde tomaten op olie
  • 2 eetlepel(s) gehakte basilicum vers of diepvries
  • 4 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Gebruik voor het bereiden van het deeg eventueel de mixer met kneedhaken.
  • Meng bloem en zout.
  • Meng de gist met 2 eetlepels lauwwarm water en de suiker, en roer totdat deze opgelost is.
  • Meng de tomatenpuree door de rest van het lauwwarme water.
  • Voeg dit toe aan de bloem samen met het gistmengsel.
  • Giet de tomaten af en snijd ze fijn.
  • Voeg ze met de basilicum en de olijfolie bij de bloem.
  • Kneed het deeg tot een samenhangend geheel zodat het zacht maar niet kleverig aanvoelt. (Voeg zonodig iets meer bloem of een beetje water extra toe).
  • Kneed het deeg met de hand op een met bloem bestoven werkvlak glad en soepel.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom afgedekt met een lichtvochtige theedoek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rijzen tot een dubbele hoeveelheid (ca. 1 uur - 1½ uur).
  • Kneed het deeg daarna door, vorm er een lang brood van en leg dit op een ingevette bakplaat met een lichtvochtige theedoek eroverheen.
  • Laat het nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestuif het brood met bloem en sprenkel er een beetje water over.
  • Bak het 15 minuten iets onder het midden van de oven.
  • Zet daarna de temperatuur op 150°C en bak nog 20 - 25 minuten.
  • Het brood is gaar als het hol klinkt als er op de bodem geklopt wordt.
  • Laat het op een rooster afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Bestrooi de broodjes eens met sesamzaad of havervlokken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hapjes / Koude Hapjes