Basisrecept rundsbouillon

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg. rundsschenkel of platte rib
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 selder
  • 2 prei
  • 4 kruidnagel
  • een takje tijm
  • een laurierblad
  • peterselie
  • 1 teentje look
  • 6 peper
  • zout
  • 2,5 liter water

Instructies

  • Eerst wordt het vlees geblanceerd
  • Leg de stukken vlees in een ruime pot koud water
  • Breng het water tot aan het kookpunt
  • Voeg dan een eetlepel zout toe
  • Je zult zien dat alle gestolde bloed en vuil samen met een vies schuim naar boven komen drijven
  • Schep met een pollepel al dat vuil weg en breng even aan de kook
  • Giet daarna alle blanceervocht weg
  • Spoel het vlees in koud water
  • Doe vers water (+/- 2,5 liter) in de pot en leg het vlees erin
  • Zet opnieuw op het vuur en breng aan de kook
  • Schuim weer af indien nodig
  • Snijd de wortels, ui en de preistaven in grove stukken
  • Snijd de selder tamelijk fijn
  • Bind peterselie, tijm en laurier samen tot een tuiltje
  • Leg dat in het kokende water en voeg ook de groenten en andere kruiden toe
  • Als het water kookt, zet je het vuur wat lager en laat je het mengsel 2 à 3 uur voorzichtig rimpelend trekken
  • Haal het vlees uit de pot
  • Giet alle ingrediënten door een puntzeef

Notities / Tips / Wijnadvies

Het soepvlees kan men warm of koud serveren Koud soepvlees fijn gesneden met wat mosterd en bruin brood smaakt heel lekker
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Bouillon
Land van herkomst België