Bengaalse kikkererwtencurry met witte koolslaatje

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • water
  • zout
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 mespunt bonekruid
  • 1 kaneelstokje
  • 1 ui
  • 2 grote wortelen of 1 rode paprika
  • 30 gram gemberwortel geschild en in stukjes gesneden
  • 2 eetlepel(s) sesamzaad
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 versnipperd teentje knoflook
  • 1 ½ theelepel kummelzaad =karwijzaad
  • 1 ½ theelepel cayennepeper
  • 250 gram yoghurt
  • 1 eetlepel(s) boter
  • fijngesneden bieslook
  • 250 gram basmatirijst
  • mangochutney

Voor het slaatje:

  • 400 gram witte kool
  • 1 theelepel zout
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • een mespunt chilipoeder
  • 1 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • ½ theelepel tijm

Instructies

De avond voordien:

  • Laat de kikkererwten een nacht weken in een ruime hoeveelheid gezouten water.

De dag zelf:

  • Giet het weekwater weg. Kook de kikkererwten in 45-60 minuten beetgaar in gezouten water met de kaneel, het bonekruid en het kruidentuiltje.

Maak intussen het koolslaatje:

  • Snijd de kool heel fijn, strooi er wat zout over en laat 1 uur met een gewicht erop staan - zo drukt u het vocht uit de kool; giet dit af.
  • Meng de kool, de ui, het citroensap en de chili door elkaar.
  • Verwarm de olie met het komijnzaad, het mosterdzaad en de tijm tot ze opspringen in de pan. Schep de zaden en de olie door de koolsalade.
  • Serveer deze salade bij de kikkererwtencurry.
  • Snijd de ui en halve ringen en fruit ze in een klont boter.
  • Voeg alle kruiden en de gember toe en laat 5 minuten stoven.
  • Snijd de wortel in stukjes doe die bij de ui en laat nog 5-10 minuten stoven.
  • Roer er de yoghurt door.
  • Laat de kikkererwten uitlekken, verwijder de kaneel en het kruidentuiltje en doe de gare erwten bij het yoghurtmengsel.
  • Strooi er de fijngesneden bieslook over en serveer met gekookte basmatirijst, 4
  • eetlepels mangochutney en het witte koolslatje (eventueel ook een komkommerraita).
  • Schenk hierbij een glaasje vers sinaasappelsap met ijswater.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Curry's
Land van herkomst India
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch