Biryani met gemengde groenten

AllerHande september 2001
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 225 g basmatirijst pak à 400 g
  • 2 eetlepel(s) yoghurt mager
  • 100 g bloemkool
  • 75 g sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 1 tomaat
  • 2 rode pepers
  • 75 g champignons
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 stuk verse gemberwortel ca. 3 cm
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 3 eetlepel(s) olie
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 50 g doperwten diepvries (pak à 450 g)
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel(s) slagroom
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gemalen kardemomfruit

Instructies

  • In kom rijst ca. 15 minuten laten weken in ruim koud water en in vergiet laten uitlekken.
  • In kopje yoghurt met 3 à 4 eetlepels water verdunnen.
  • Groenten schoonmaken.
  • Bloemkool in kleine roosjes verdelen.
  • Sperziebonen, paprika en tomaat in stukjes snijden.
  • Pepers in reepjes snijden.
  • Champignons schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Stukje gember schillen en fijnhakken.
  • Koriander fijnhakken.
  • In braadpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Ui ca. 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Rest van olie toevoegen.
  • Komijn, knoflook en gember erdoor scheppen en ca. 30 seconden bakken.
  • Dan kurkema, chilipoeder en zout erdoor roeren en alles nog ca. 1 minuut bakken.
  • Bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers erdoor scheppen en afgedekt in ca. 10 minuten beetgaar stoven.
  • Onafgedekt nog ca. 5 minuten verwarmen en vocht laten verdampen, zodat vrij droge curry ontstaat.
  • Snufje nootmuskaat, slagroom en helft van koriander erdoor roeren.Intussen in pan 1 l water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en kardemom aan de kook brengen.
  • Rijst toevoegen en op hoog vuur ca. 2 minuten koken.
  • Rijst afgieten en overdoen op bord.
  • Specerijen verwijderen en rijst in 3 gelijke porties verdelen. In pan 1 portie rijst over bodem verdelen.
  • Helft van groentecurry erop scheppen.
  • Hierover weer laag rijst en laag groente verdelen.
  • Afdekken met laatste laag rijst.
  • Rest van koriander erover strooien en yoghurtmengsel erover schenken.
  • Afgedekt in ca. 25 minuten zachtjes (op vlamverdeler) gaar koken.
  • Serveren met bijvoorbeeld gemarineerde jumbogarnalen of lamsvlees.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Rijst
Land van herkomst India
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch