Biryani met gemengde groenten
AllerHande september 2001
Ingrediënten
- 225 g basmatirijst pak à 400 g
- 2 eetlepel(s) yoghurt mager
- 100 g bloemkool
- 75 g sperziebonen
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 2 rode pepers
- 75 g champignons
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 stuk verse gemberwortel ca. 3 cm
- 1 zakje verse koriander 15 g
- 3 eetlepel(s) olie
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel koenjit
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 50 g doperwten diepvries (pak à 450 g)
- nootmuskaat
- 1 eetlepel(s) slagroom
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 1 theelepel gemalen kardemomfruit
Instructies
- In kom rijst ca. 15 minuten laten weken in ruim koud water en in vergiet laten uitlekken.
- In kopje yoghurt met 3 à 4 eetlepels water verdunnen.
- Groenten schoonmaken.
- Bloemkool in kleine roosjes verdelen.
- Sperziebonen, paprika en tomaat in stukjes snijden.
- Pepers in reepjes snijden.
- Champignons schoonvegen en in plakjes snijden.
- Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
- Stukje gember schillen en fijnhakken.
- Koriander fijnhakken.
- In braadpan 1 eetlepel olie verhitten.
- Ui ca. 3 minuten zachtjes fruiten.
- Rest van olie toevoegen.
- Komijn, knoflook en gember erdoor scheppen en ca. 30 seconden bakken.
- Dan kurkema, chilipoeder en zout erdoor roeren en alles nog ca. 1 minuut bakken.
- Bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers erdoor scheppen en afgedekt in ca. 10 minuten beetgaar stoven.
- Onafgedekt nog ca. 5 minuten verwarmen en vocht laten verdampen, zodat vrij droge curry ontstaat.
- Snufje nootmuskaat, slagroom en helft van koriander erdoor roeren.Intussen in pan 1 l water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en kardemom aan de kook brengen.
- Rijst toevoegen en op hoog vuur ca. 2 minuten koken.
- Rijst afgieten en overdoen op bord.
- Specerijen verwijderen en rijst in 3 gelijke porties verdelen. In pan 1 portie rijst over bodem verdelen.
- Helft van groentecurry erop scheppen.
- Hierover weer laag rijst en laag groente verdelen.
- Afdekken met laatste laag rijst.
- Rest van koriander erover strooien en yoghurtmengsel erover schenken.
- Afgedekt in ca. 25 minuten zachtjes (op vlamverdeler) gaar koken.
- Serveren met bijvoorbeeld gemarineerde jumbogarnalen of lamsvlees.