Blanquette van kip
Ingrediënten
- 1 kg kip
- 1 kleine prei
- 3 takjes peterselie en selderij
- een stukje foelie
- 1 laurierblad
- 2 worteltjes
- zout
- 6 gekneusde peper
- 150 gr kleine champignons
- 50 gram boter
- 30 gram bloem
- 1 ei
- 1 dl koffieroom
- versgemalen peper
- citroensap
Instructies
- Zet 3/4 liter water op met de prei, de peterselie, de selderij, de foelie, het laurierblad,
- de worteltjes, zout en de peperkorrels en laat de bouillon op laag vuur 20 minuten trekken.
- Verdeel intussen de kip in 8 stukken.
- Voeg deze toe en laat ze 1 uur in de bouillon trekken.
- Voeg na 3 kwartier de champignons toe.
- Zeef de bouillon en laat hem tot 4 dl inkoken.
- Smelt de boter en roer er de bloem door tot deze licht is gekleurd.
- Schenk er geleidelijk en onder goed roeren de ingekookte bouillon bij.
- Blijf roeren, op laag vuur, tot een gebonden saus is verkregen.
- Roer de eierdooier met de koffieroom los, voeg een scheutje van de saus toe en roer dit mengsel vervolgens door de rest van de saus.
- Leg tenslotte de stukken kip in de saus en voeg de champignons toe.
- Laat het geheel goed doorwarmen, maar NIET meer koken.
- Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap.