Chawal

Porties: 1 persoon
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 gram langkorrelrijst basmati of patna
  • 3 ½ deciliter water
  • snuf zout

Desgewenst:

  • plukje saffraan

Instructies

  • Was de rijst minstens 3 keer in schoon water (of vaker als het water troebel blijft).
  • Laat uitlekken en zoek zo nodig de steentjes eruit.
  • Doe de rijst in een pan met dikke bodem en giet de afgemeten hoeveelheid water erbij; de rijst moet goed onder staan.
  • Voeg zout toe, breng aan de kook en laat zonder deksel zachtjes koken tot de rijst gaar is.
  • De kunst van goed rijst koken is niet gebonden aan een vaste kooktijd, maar u kunt beter regelmatig in enkele korrels bijten en stoppen met koken voordat hij te gaar wordt.
  • De rijst is net goed als het binnenste van de korrel nog bijna hard is.
  • Als er voor dit stadium te veel water is opgenomen, voeg dan wat extra, liefst kokend water toe.
  • Giet de gare rijst af.
  • Rijst kleur en smaak geven: doe wat saffraan in een soepkom en giet er een laagje kokend water over.
  • Laat 20 minuten trekken en zeef het saffraanwater bij de zacht kokende rijst.
  • In plaats van met dure saffraan, kan men de rijst goedkoper kleuren -en tevens smaak geven – met kurkuma (zie Noot bij Saffraanrijst).
  • Neem ¼ theelepel kurkuma per 100 gr rijst en voeg aan het water toe tijdens het koken.

Notities / Tips / Wijnadvies

In plaats van met dure saffraan, kan men de rijst goedkoper kleuren -en tevens smaak geven – met kurkuma (zie Noot bij Saffraanrijst).
Neem 1/4 theelepel kurkuma per 100 gr rijst en voeg aan het water toe tijdens het
koken.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Rijst
Land van herkomst India