Chinese zoete broodjes
Equipment
Ingrediënten
- ½ dl melk
- 50 gram suiker
- mespunt zout
- 25 gram reuzel of plantaardig vet
- ½ dl water warm
- 1 zakje gist gedroogde
- 1 ei losgeklopt
- 275 gram bloem
- een paar druppels olie en melk om te bestrijken
Voor de vulling:
- 100 gram zoete bonenpasta
- 25 gram suiker
- 25 gram walnoot gehakt
- 1 eetlepel reuzel of boter
Instructies
- Giet de melk in een steelpan en breng haar aan de kook.
- Voeg de suiker, het zout en de reuzel of het vet toe en laat het smelten.
- Neem de pan van het vuur en laat het tot lauw afkoelen.
- Doe het warme water in een kommetje en strooi er de gist en een paar korrels suiker in.
- Roer even, laat het 5 minuten staan en meng het door de melk.
- Doe het over in een beslagkom, voeg 225 gr bloem en het losgeklopte ei toe en klop met een garde tot een luchtig deeg is verkregen.
- Strooi de rest van de bloem op het werkvlak, doe het deeg daarop over en kneed het met de handen tot het zacht en soepel is en niet meer plakt.
- Doe het over in een schaal, dek die af en laat het deeg op een warme plaats minstens 1 uur rijzen; het moet in volume zijn verdubbeld.
- Vermeng in een wok de ingrediënten voor de vulling, verwarm ze door en door en laat ze daarna afkoelen.
- Kneed het deeg nog even door, verdeel het in 12-14 gelijke stukjes, draai die tot balletjes en maak daarvan ronde plakjes met een doorsnee van ± 10 cm.
- Druk met de achterkant van een mes of een eetstokje tweemaal in het deegplakje, zodat een kruis ontstaat en precies het midden wordt aangegeven.
- Snijd op de lijnen een stuk in, maar laat in het midden 5 cm heel.
- Verdeel de vulling daarover.
- Vouw reepjes deeg in de vorm van een rozet naar elkaar toe en knijp ze met de vingers dicht.
- Vet een stuk aluminiumfolie met een paar druppels olie in.
- Doe de broodjes over op een bakblik, bestrijk ze met wat melk en dek ze af met folie.
- Schuif het bakblik in het midden van een op 190°C voorverwarmde oven en bak de broodjes 20-25 minuten.