Cinghiale

wild zwijn
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 800 g zwijnebout aan één stuk / met wat vet en zwoerd er aan
  • 600 g tomaten verse
  • 2 sjalotjes
  • 1 rode ui Toscaanse soort, iets zoeter
  • 1 wortel
  • 1 peroncino
  • 300 g zwarte olijven
  • 1 glas rode wijn
  • olijfolie
  • zout

een overvloedige hoeveelheid kruiden:

  • paar takjes rosmarino
  • 10 blaadje(s) salvia
  • 2 stengels selderij
  • bosje peterselie
  • bosje basilicum
  • 4 teentje knoflook
  • 10 blaadje(s) laurier

Instructies

  • Was de kruiden en groenten en hak ze fijn, behalve de laurier en olijven en tomaten.
  • Doe al deze ingrediënten in een schaal of pan en voeg het glas wijn en ½ dl water toe.
  • Het vlees moet volkomen door de marinade bedekt worden.
  • Was het vlees voorzichtig 2 à 3 minuten in schaal water waar u een flinke scheut wijnazijn hebt toegveoegd.
  • Schud het vlees even uit en leg het in de marinade.
  • Doe een deksel op de pan en laat het 5 à 6 uur staan.
  • Keer het vlees regelmatig.
  • Voeg dan een klein scheutje olijfolie toe en stoof het vlees in de marinade gaar.
  • Keer het elk kwartier zodat het niet aan de bodem plakt.
  • Het vlees is gaar als er een lange vork makkelijk inglijdt.
  • Volgens mijn zegsvrouw mag het vlees niet te gaar zijn: het moet lijken op roast-beef.
  • Het vlees uit de pan halen en af laten koelen.
  • In nette plakken snijden.
  • Was afbrokkelt en de kapje fijnsnijden en verwerken in de saus.
  • Nu de kleingesneden tomaten, een lepel olijfolie en wat zout toevoegen en de saus 15 à 20 minuten zachtjes laten koken.
  • De plakken vlees de laatse 5 minuten in de saus mee laten stoven.
  • Op een bord leggen en versieren met saus en de olijven.
  • De saus gebruikt u vanzelfsprekend over de pasta: het liefst penne, f een soort gegolfde smalle lasagna, die hier reginette heet.
  • De laurierblaadjes kunt u uit de saus halen of u laat ze zitten en vist ze er op uw bord uit.

Notities / Tips / Wijnadvies

Omdat wild zwijn in Nederland niet makkelijk te krijgen is, kunt u het recept ook gebruiken voor het bereiden van haas of fazant. De marineertijd wordt dan verminder tot twee uur. Bij het bereiden van fazant gebruikt u in plaats van laurier jeneverbessen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Wild
Land van herkomst Italië