Engelse kerstcake
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel zout
- 200 gram boter
- 1 geraspte sinaasappel- of citroenschil
- 200 gram bruine suiker
- 1 dessertlepel stroop
- 4 eieren
- 1 theelepel amandelessence
- 100 gram fijngesneden snippers
- 50-100 gram gekonfijte gesneden kersen
- 50 gram gesnipperde amandelen of walnoten
- 1 pot rozijnen op drank (of rozijnen op drank + 3 lepels sherry rum of
- cognac)
- 2 theelepels gemengde kruiden
Instructies
- Doe de amandelessence, de kersen, de snippers en de gemalen noten bij de rozijnen.
- Zeef het meel en doe het zout en de kruiden erdoor.
- Roer de geraspte schil door de boter, voeg de suiker toe en meng het goed met een mixer.
- Klop er de stroop en vervolgens de eieren doorn en mix en klop het geheel goed.
- Meng er dan geleidelijk ook het meel door en daarna afwisselend de vruchten
- (kersen, snippers, sherry, etc.) en de rest van het meel tot een lekker ruikende, mooie deegmassa ontstaat.
- Doe er, als het te droog is, nog een scheutje drank bij.
- Schep het deeg in een beboterde en met bloem bestoven bakblik en bak de cake op ± 200°C in ± 1 uur gaar.
- Tip: Bak deze cake bij voorkeur al in november, zodat hij ruimschoots de tijd krijgt om te rijpen'.