Gedroogde visjes Sambal

Gedroogde visjes Sambal

Total time 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde ansjovisjes "ikan bilis" genaamd in Indonesie
  • 3 eetlepel(s) olie
  • 1 ui gehalveerd en in schijjes gesneden
  • 2 eetlepel(s) rode chilli pasta zie ook recept zelfgemaakte : Rode Chilli Pasta
  • 5 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 verse citroengras serreh stengel : het onderste witte deel
  • ½ teelepel belacan korrels Belacan/blachan is gedroogde garnalenpasta : indien niet voorhanden, vervang met 1/4 tot 1/2 visbouillon blokje en 1/2 eetlepel gedroogde, in heet water geweekte garnalen. Tijdens het eten vermijdt u de garnalen
  • 1 teelepel bruine suiker
  • 2 eetlepel(s) vers limoensap kan vervangen worden door vers citroensap

Instructies

  • Was de gedroogde ansjovisjes en week ze daarna een 5 tot 10tal minuten in heet water.
  • Met de stamper : stamp de sjalot, knoflook, belacan korrels en citroengras. Zoals u ziet op de foto zal het citroengras in 1 stuk blijven, de rest wordt fijngestampt.
  • Giet het water van de ansjovisjes weg en laat goed uitlekken. Dep goed droog met keukenpapier of in een propere keukenhanddoek.
  • Doe de olie in een wok en verwarm op heet vuur. Voeg de fijngestampte ingredienten en de chilipasta toe en roer tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de ui en de ansjovis toe en wok onder voortdurend roeren.
  • Voeg de suiker en limoensap toe, meng alles goed onder elkaar. Proef en breng verder op smaak met suiker, limoensap of belacan- korrels (visbouillonblikje). Indien het mengsel te droog is, voegt u 1 tot 2 eetlepels water toe. Indien u de ui of vis langer wil laten sudderen, kan dit op een zeer laag vuur.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Saus
Land van herkomst Azië