Gefrituurde kaas-griesballetjes met spruitjespuree
Ingrediënten
- 125 gram oude kaas
- 3 ¾ dl melk
- 1 kruidenbouillontablet
- 1 theelepel Franse tuinkruiden silvo
- 50 gram griesmeel
- 300 gram spruitjes
- 400 gram aardappels
- frituurvet of -olie
- 1 ei
- 1 dl melk
- 25 gram boter
- zout peper, nootmuskaat
Instructies
- Snijd de korstjes van de kaas en rasp de kaas grof.
- Breng de melk met het bouillontablet en de tuinkruiden in een pan aan de kook, roer het griesmeel erdoor en kook het al roerend in ± 5 minuten tot een dikke pap.
- Roer de kaas erdoor en laat die smelten.
- Spoel een diep bord om met koud water, schenk het griesmeel-kaasmengsel erin en laat het afkoelen.
- Laat het in de koelkast in ± 1 uur koud en stijf worden.
- Maak de spruitjes schoon en halveer grote exemplaren.
- Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en bewaar ze tot het gebruik onder water.
- Kook de aardappelen en de spruitjes in een pan met weinig water en zout in ± 15 minuten gaar.
- Strooi intussen paneermeel in een diep bord en klop het ei in een ander diep bord los.
- Vorm het kaas-griesmeelmengsel tot 10 gelijke balletjes en wentel ze door het paneermeel.
- Haal ze vervolgens door het losgeklopte ei en weer door het paneermeel.
- De balletjes moeten aan alle kanten goed met paneermeel zijn bedekt.
- Verhit het frituurvet in een frituurpan tot er net witte damp af komt (175°C).
- Bekleed een bord met keukenpapier.
- Frituur de balletjes met 5 tegelijk goudbruin.
- Laat ze op keukenpapier uitlekken en houd ze warm.
- Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze met een pureestamper fijn.
- Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg al roerend zoveel melk en boter toe dat een gladde puree ontstaat.
- Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat hem zo nodig al roerend op zacht vuur door en door warm worden.
- Schep de spruitjespuree in een warme schaal en leg de kaasgriesmeelballetjes langs de rand.