Gele pompoenrisotto met spekjes

De pompoen in dit recept maakt de rijst extra romig, de saffraan maakt het gerecht een tikje exotisch.
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 dik plak pancetta van 150 gr Italiaans spek of spekreepjes
  • 1 stuk pompoen van 400 gr
  • 40 gram boter
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram risottorijst
  • 1 liter kruidenbouillon van tablet
  • ½ theelepel saffraandraadjes of 1/3 theelepel saffraanpoeder
  • zout peper
  • theelepel gemalen nootmuskaat
  • 2 eetlepels gehakte selderij

Instructies

  • Snipper de ui heel fijn.
  • Snijd de pancetta in reepjes.
  • Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit de boter en bak er de reepjes pancetta in uit.
  • Neem het vlees uit de pan en houd het apart.
  • Verhit het vet opnieuw, voeg de gesnipperde ui en de pompoenblokjes toe, knijp de knoflook erboven uit en bak alles al omscheppend tot de ui zacht en glazig is.
  • Voeg de rijst toe en bak deze al omscheppend mee tot de korrels glazig zijn.
  • Voeg, als het meeste vocht is verdampt, 1 dl van de bouillon en de saffraandraadjes of het saffraanpoeder toe (pas op voor spatten!) en schep de rijst om.
  • Laat de rijst op niet te hoog vuur in een open pan pruttelen tot het meeste vocht is opgenomen.
  • Voeg dan beetje bij beetje de rest van de bouillon toe; wacht steeds tot de vorige hoeveelheid bijna door de rijst is opgenomen.
  • Roer regelmatig door.
  • De rijst is goed, als de korrels mooi beetgaar zijn.
  • Schep de reepjes pancetta door de rijst en breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat.
  • Roer eventueel nog een klontje boter door de risotto en bestrooi tenslotte metde gehakte selderij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rijst / Varkensvlees