Gele pompoenrisotto met spekjes
De pompoen in dit recept maakt de rijst extra romig, de saffraan maakt het
gerecht een tikje exotisch.
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 dik plak pancetta van 150 gr Italiaans spek of spekreepjes
- 1 stuk pompoen van 400 gr
- 40 gram boter
- 2 tenen knoflook
- 300 gram risottorijst
- 1 liter kruidenbouillon van tablet
- ½ theelepel saffraandraadjes of 1/3 theelepel saffraanpoeder
- zout peper
- ⅓ theelepel gemalen nootmuskaat
- 2 eetlepels gehakte selderij
Instructies
- Snipper de ui heel fijn.
- Snijd de pancetta in reepjes.
- Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Verhit de boter en bak er de reepjes pancetta in uit.
- Neem het vlees uit de pan en houd het apart.
- Verhit het vet opnieuw, voeg de gesnipperde ui en de pompoenblokjes toe, knijp de knoflook erboven uit en bak alles al omscheppend tot de ui zacht en glazig is.
- Voeg de rijst toe en bak deze al omscheppend mee tot de korrels glazig zijn.
- Voeg, als het meeste vocht is verdampt, 1 dl van de bouillon en de saffraandraadjes of het saffraanpoeder toe (pas op voor spatten!) en schep de rijst om.
- Laat de rijst op niet te hoog vuur in een open pan pruttelen tot het meeste vocht is opgenomen.
- Voeg dan beetje bij beetje de rest van de bouillon toe; wacht steeds tot de vorige hoeveelheid bijna door de rijst is opgenomen.
- Roer regelmatig door.
- De rijst is goed, als de korrels mooi beetgaar zijn.
- Schep de reepjes pancetta door de rijst en breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat.
- Roer eventueel nog een klontje boter door de risotto en bestrooi tenslotte metde gehakte selderij.