Grieks nieuwjaarsbrood

Grieks nieuwjaarsbrood

Brood van 750 g
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ei +1 dooier
  • 1.2 dl melk
  • 90 g boter
  • 90 g suiker
  • 1 eetlepel(s) citroenschil geraspte
  • 1 eetlepel(s) sinaasappelschil geraspte
  • 0.75 tl zout
  • 360 g bloem
  • 1 eetlepel(s) gist
  • Glazuur
  • 1 eiwit geklopt met 2 tl water
  • 3 eetlepel(s) pijnboompitten (evt. te vervangen door amandelsnippers)
  • 2 eetlepel(s) suiker

Instructies

  • Programma: deeg maken.
  • Neem het deeg uit de broodbakmachine en druk de lucht eruit.
  • Vijf min. laten rusten.
  • Vet een bakplaat in met boter.
  • Rol he tdeeg uit tot een koord van ca. 1 meter lang.
  • Draai het koord tot een circel en leg die op de beboterde bakplaat.
  • Stop een in folie gewikkelde munt in het deeg.
  • Deeg losjes afdekken en laat 45 min. tot 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Bestrijk het deeg met het eiwit-watermengsel.
  • Steek de pijnboompitten in de vouwen van het deeg en volg het circelpatroon.
  • Bestrooi met suiker.
  • Zet ca. 30 min. in een op 190 C voorverwarmde oven tot het brood goudbruin is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Griekenland
Feestdagen etc Oud & Nieuw