Haggis 2

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 schapenmaag
  • lever, hart en longen van een schaap
  • 500 gram runderniervet
  • 500 gram grof havermeel
  • ½ theelepel gemengde gedroogde kruiden tijm, peterselie, salie, rozemarijn
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gemalen peper
  • 4 middelgrote uien

Instructies

  • Was de maag in koud water, schraap hem goed af, maak hem goed schoon en laat hem een nacht in koud water met wat zout liggen.
  • Was de lever, het hart en de longen, leg ze in een pan kokend water met een theelepel zout en laat ze 2 uur koken, met de luchtpijp over de rand van de pan.
  • Laat ze afkoelen.
  • Maak een grote, zware koekenpan heet en rooster het havermeel tot het droog en iets donkerder gekleurd, maar niet bruin, is.
  • Snijd de luchtpijp van de afgekoelde longen.
  • Maal de helft van de lever (de andere helft wordt niet gebruikt) het hart, de longen, het rundvet en de uien.
  • Voeg het havermeel, de peper, het zout, de kruiden en ongeveer 1/2 liter van het kookvocht toe en meng goed (het mengsel moet zo dun zijn, dat het net van de lepel afdruipt).
  • Vul de maag voor iets meer dan de helft met het mengsel en naai hem dicht.
  • Leg de haggis in een pan kokend water en laat hem 3 uur koken.
  • Prik er af en toe in om barsten te voorkomen.
  • Dien hem heet op met aardappelpuree, koolraap en natuurlijk een 'quaich' (houten bekertje malt whisky).

Notities / Tips / Wijnadvies

(Het officiële recept zoals dat tegenwoordig op de scholen in Edinburg wordt geleerd)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lamsvlees / Schapenvlees / Vlees
Land van herkomst Ierland