Basisrecept Harde Wenerdeeg

Porties: 1 Genoeg voor een taartbodem van 22 cm diameter
Bereidingstijd: 30 minuten
rusttijd 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout

Optioneel:

  • snufje kaneel

Instructies

  • Maak een kuiltje in de bloem en meng eerst de boter, suiker, ei (en eventueel kaneel) met je handen door elkaar.
  • Kneed vervolgens beetje bij beetje de bloem en het zout door het boter-suiker-ei-mengsel tot het deeg goed gemengd is en een samenhangende bal vormt.
  • Verpak het deeg in plasticfolie (huishoudfolie) en laat het minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
  • Rol het deeg uit tot een platte plak van de gewenste dikte op een met bloem bestoven werkblad.
  • Gebruik het deeg zoals vereist voor taartbodems, koekjes, gevulde koeken, appeltaarten en fruittaarten.
  • Voor appeltaart kun je de hoeveelheid verdubbelen.
  • Bak de taartbodem voor fruittaarten op 180°C eerst 15 tot 20 minuten blind (met bakpapier en bakbonen) en daarna nog 15 tot 20 minuten zonder vulling.
  • Laat de bodem goed afkoelen voordat je deze verder gebruikt.

Notities / Tips / Wijnadvies

  • Voor extra smaak kun je een snufje kaneel toevoegen aan het deeg.
  • Je kunt het deeg van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je het gaat gebruiken.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d’Asti, past goed bij gebak op basis van Wenerdeeg.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 4 g | Vet: 27 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 15 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Basisrecept / Hartige taart
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch