Hasseltse Speculaas

Hasseltse Speculaas van Jolanda’s Bakhuisje

Porties: 30 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 gram pattiserie bloem
  • 500 gram donkere basterdsuiker
  • 1 zakje bapoeder
  • ½ koffielepel natrium bicarbonaat
  • ½ koffielepel speculaaskruiden
  • 250 gram boter
  • 3 eieren gesplitst
  • 20 ml water
  • Amandel extract
  • Handvol amandelschaafsel
  • Handvol amandelpoeder

Instructies

  • Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine.
  • Voeg een paar druppels amandel extract toe.
  • Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
  • Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand.
  • Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift.
  • Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
  • Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden.
  • Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
  • Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg.
  • Meng verder met de machine of met de hand.
  • Voeg nu het water toe.
  • Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
  • Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie.
  • Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
  • Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
  • Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang.
  • Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
  • Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken.
  • Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
  • Als je wilt kun je nu nog eventueel wat amandelschilfers in de rolletjes duwen als decoratie.
  • Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
  • Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
  • Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen !
  • Bak de rest van de koeken af.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bewaar de speculaas in een koekdoos.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Koek
Land van herkomst België
Feestdagen etc Sinterklaas