Heldere kikkerbillensoep met venkel
Ingrediënten
- ½ kip
- 2 ui
- 2 prei
- 1 kleine selderijknol
- 4 wortelen
- 1 ½ liter water
- peper
- zout
- tijm
- laurier
- 250 gram visgraten (van tong en tarbot)
- ½ liter droge witte wijn
- 250 gram kikkerbillen
- 100 gram tomatenpuree
- 150 gram gehakt
- 4 ei
- ½ dl Pastis
- 1 venkelknol
Instructies
- Maak een bouillon van de soepkip, de uien, de helft van de prei, selderij en wortelen en het water.
- Kruid met peper, zout, tijm en laurier.
- Maak de visgraten schoon en zeef er de bouillon op.
- Voeg de wijn toe en laat de soep 20 minuten zachtjes trekken, zonder echt door te koken.
- Zeef de bouillon opnieuw en schep er zorgvuldig het vet af.
- Kook er de kikkerbilletjes in gaar, schep ze uit de bouillon en haal er het vlees af.
- Snijd de rest van de prei, selderij en wortelen fijn en vermeng ze met de tomatenpuree, het rundergehakt en de eiwitten.
- Proef de bouillon en kruid zo nodig bij.
- Voeg de Pastis toe en breng de soep aan de kook.
- Roer er het groentemengsel door en breng de soep weer aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat ± 30 minuten zachtjes trekken.
- De bouillon zal nu helder worden en het groentemengsel zal een koek vormen boven de soep.
- Haal de stelen van de venkel, snijd hem doormidden, verwijder de harde kern, snijd de bladeren in kleine dobbelsteentjes en kook die in wat gezouten water beetgaar.
- Bewaar het groene loof om in de soep te strooien.
- Schenk de soep voorzichtig door een over een pan gespannen neteldoek of zuivere vaatdoek.
- Let erop dat u de groenten niet perst.
- Verdeel het kikkerbilletjesvlees en de venkel over de soepkommen, schep er de heldere bouillon op en strooi er het venkelloof over.